Leucose
FeLV
Leucose is een zeer ernstige en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een het Feline leukemievirus (FeLV). Helaas zien we deze fatale aandoening nog af en toe opduiken.
Leucose kan leukemie veroorzaken (tumoren van de witte bloedcellen), maar meestal komt de aandoening al vroeger aan het licht. Het virus zorgt er namelijk voor dat de immuniteit van de kat vermindert, waardoor ze gevoeliger wordt voor infecties.
Deze infecties kunnen wel behandeld worden, maar desondanks de behandeling zien we dat besmette katjes deze infecties zelden kunnen overwinnen, of meteen terug hervallen. Het is jammer genoeg onmogelijk om leucose te genezen. De meeste dieren hebben dan ook geen lange levensverwachting meer (max 3 jaar). Vaak is euthanasie de beste (maar ook moeilijke) beslissing.
Je kat kan leucose oplopen door in contact te komen met een besmette kat, vooral als ze er langdurig sociaal contact mee heeft. Het virus bevindt zich vooral in het speeksel, bloed, urine en ontlasting. Maar je kat kan ook geboren worden met leucose: als de moederkat besmet is kan het virus doorgegeven worden via de placenta en de moedermelk.
Echter, niet alle katten die besmet worden met het virus, worden ook daadwerkelijk ziek. Katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus overwinnen en zullen het virus ook niet uitscheiden.
Als je kat het virus echter niet kan bestrijden, zal je kat het virus gaan uitscheiden en dus mogelijks andere katten besmetten. In dit beginstadium zal jouw kat echter nog geen ziektesymptomen vertonen en zal je dus nog niet weten dat ze FeLV positief is. Deze dieren worden ‘dragers’ genoemd. In de loop van enkele maanden tot jaren (meestal binnen de 3 jaar na besmetting) zal je kat ziek worden. Heel typisch zijn ‘kleine kwaaltjes’ die de kop opsteken (bv verkoudheid) waarvan je kat, ondanks behandeling, niet vanaf geraakt.
De diagnose kan eenvoudig gesteld worden door een beetje bloed af te nemen en een sneltest in de praktijk uit te voeren, waardoor we na ongeveer 10 minuten het resultaat weten.
Bij deze sneltest wordt er automatisch mee getest op kattenaids (FIV). Deze ziekte heeft een vrij vergelijkbaar verloop, maar katten kunnen wel langer ‘overleven’. (Er bestaat geen vaccin tegen FIV).
We raden de vaccinatie tegen leucose sterk aan als je kat regelmatig naar buiten gaat. Als je je kat naar een pension zou willen doen, is deze vaccinatie verplicht.
Het spreekt voor zich dat een FeLV positieve kat best binnen gehouden wordt, om geen andere katten (meer) te besmetten.