Alles wat je
moet weten
over
jouw
volwassen kat

Katten communiceren op een heel andere manier dan mensen of honden. Door kennis te vergaren hoe een kat denkt, kan je beter voorzien in haar behoeften.
Katten communiceren op een heel andere manier dan mensen of honden. Door kennis te vergaren hoe een kat denkt, kan je beter voorzien in haar behoeften.

Gezondheidscontrole

Algemene gezondheid

Elk jaar krijgt u een uitnodiging om met uw kat op controle te komen. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gewicht, de tanden, oren en ogen, vachtconditie, hart, longen, parasieten,…

Daarnaast gaan we kijken welke vaccinaties uw huisdier nodig heeft zodat ze steeds goed beschermd is. Uiteraard maken wij ook tijd om uw vragen te beantwoorden.

Parasietenbehandeling

Ontworming

Een jongvolwassen kat wordt tot op de leeftijd van anderhalf à twee jaar best 4 keer per jaar ontwormd. Voor een kat die regelmatig naar buiten gaat en die af en toe een prooi vangt, wordt blijft dit schema best aangehouden, dus om de 3 maanden ontwormen.

Wanneer je een binnenhuiskat hebt, is de kans op een wormbesmetting aanzienlijk kleiner. Daarom kunnen deze katten gerust 1 à 2 keer op een jaar ontwormd worden.

Vlooien en teken

Gaat uw kat regelmatig naar buiten, dan is de kans groot dat ze vroeg of laat met vlooien zal thuis komen. Een vlooienbesmetting zien we bij katten heel regelmatig, hoewel het niet steeds opgemerkt wordt door de eigenaar omdat niet alle katten evenveel klachten vertonen. Daarom raden we aan om deze katten preventief te behandelen tegen vlooien en teken.

Teken zijn vooral aanwezig in de warmere maanden (van maart t.e.m. oktober). Heeft je kat regelmatig last van teken? Neem dan contact op met de praktijk, dan kijken we samen welk product er het beste geschikt is voor uw dier. Niet elk vlooienproduct werkt namelijk even goed tegen teken.

We raden ook af om deze producten in een supermarkt te kopen, maar enkel bij een dierenarts of apotheker! De producten uit een supermarkt zijn soms onveilig of hebben een onvoldoende werking.

Voeding en voederfrequentie

Aantal maaltijden per dag

Een kat gaat van nature meerdere keren per dag kleine hoeveelheden gaan eten. Je kan dit vergelijken met haar voedingspatroon in het wild: ze eet meerdere kleine prooien (muisjes, vogeltjes,…) per dag, en niet één grote prooi in één keer.

Bij veel katten kan je het voer een hele dag ter beschikking stellen (=ad libitum) en kan je kat dit zelf mooi doseren.
Sommige katten eten echter wel alles in één keer op, en dan is ad libitum voeren geen goed idee. In deze gevallen raden we aan om de dagportie af te wegen en dit te verdelen over meerdere kleine maaltijden per dag.

De dagportie staat vermeld op de verpakking, voor de gemiddelde kat is dit ongeveer een 55 à 60 gram / dag.

Meerdere katten

Heb je meerdere katten in huis? Zorg dan ook dat er op verschillende locaties in huis eetplaatsen zijn. Katten eten niet in groep, dus het is onnatuurlijk om samen op hetzelfde moment naast elkaar te moeten eten. We raden aan om minstens 2 meter tussen de voederkommetjes te plaatsen, en indien mogelijk ook een hoogteverschil. Nog beter is dat, als je ad libitum kan voeren, je doorheen heel het huis verschillende eetlocaties (en eventueel voederpuzzels) ter beschikking stelt.

We zetten het eten en het drinken ook apart van elkaar! Van nature uit gaan katten nooit eten bij water, om verontreiniging van het water te voorkomen. Daarnaast is water in het wild vaak een belangrijke bron voor andere (roof)dieren, waardoor een prooi aan het water opeten gevaarlijk kan zijn. Ook al is de kat al jaren gedomesticeerd, deze oerinstincten blijven aanwezig! Zorg voor meerdere drinkbakjes die verspreid worden doorheen het huis.

Natvoer

Natvoer kan zeker ook gegeven worden aan katjes, dit bevat veel vocht en de meeste katten eten dit heel graag. De natte voeding kan je ook gebruiken als beloning, bijvoorbeeld wanneer u uw katten binnen roept. Probeer het natvoer wel in beperkte mate te geven, aangezien ze meer suikers bevatten en slechter zijn voor de tanden.

Voedselverrijking

Wij zijn grote fan van (voedsel)verrijking voor je kat, zeker als je binnenhuiskatten hebt! Lees hier verder meer over!

Gewichtscontrole

Gezond gewicht

Aangezien de meeste katten gesteriliseerd/gecastreerd zijn, is de kans op overgewicht ook groter. Sommige rassen zijn hier extra gevoelig aan.
Probeer door eventuele aangepaste voeding en beweging, het gewicht van je kat op peil te houden

Body condition score

De Body Condition Score is een hulpmiddel om gemakkelijk zelf thuis, zonder weegschaal, na te gaan hoeveel vet jouw dier meedraagt. De methode kan problemen met overgewicht al aan het licht brengen voor de weegschaal een grote verandering laat zien.

Blaasgruis bij katers

Te dikke, gecastreerde katers kunnen wel eens blaasgruis ontwikkelen. Dit zijn kristallen in de urine die kunnen samenklonteren en steentjes vormen. Als zo een steentje in de plasbuis terecht komt, kan het daar een obstructie veroorzaken, waardoor de kat niet meer kan plassen.

Dit is een spoedgeval waarbij de dierenarts onmiddellijk moet worden geraadpleegd! Ook wanneer u ziet dat de kat moeite en/of pijn heeft bij het plassen, of er bloed aanwezig is in de urine verwittigt u best meteen de dierenarts.

Tandverzorging

Tanden poetsen

Wist je dat je ook de tanden van je kat kan poetsen? We geven toe, het is niet zo makkelijk aan te leren als bij een hond, maar misschien wel het overwegen waard!
Sommige katten ontwikkelen reeds op jonge leeftijd al tandproblemen, en deze kunnen (deels) vermeden worden door een goede tandhygiëne.

Gelukkig bestaat er ook voeding en beloningssnoepjes die speciaal ontworpen zijn om de tanden te reinigen. Wij kunnen u hiermee helpen in de praktijk.

Sterilisatie of castratie

Het steriel maken van je kat is wettelijk verplicht.

Tekst

  • uitgezonderd voor fokkers
  • voordat je het kitten aanschaft (vanaf 12 weken)

Kattin

Sterilisatie van een kattin

Het voordeel van het steriliseren van een kattin is uiteraard dat ze niet ongewenst drachtig kan worden, maar ook dat ze niet meer krols wordt. Soms willen eigenaars een binnenhuiskat niet steriliseren, maar eens de krolsheid daar is, denken ze daar vaak anders over! Een krolse kat kan namelijk heel vervelend en luidruchtig gedrag vertonen.

Anticonceptiepil afgeraden

Wat zeker af te raden is, is de kat ‘de pil’ te geven. Uw kat zal dan inderdaad niet drachtig kunnen worden (tenminste, als het correct wordt toegediend), maar de kans op baarmoederonsteking en kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd is extreem groot. Ook de kostprijs van jarenlang de anticonceptiepil te geven komt duurder uit dan de eenmalige kost van de sterilisatie.

Kater

Castratie van een kater

Door een kater te castreren, zal het sproeigedrag aanzienlijk verminderen. Echter kunnen katers én kattinnen blijven sproeien, ook na het steriel maken. Als dit in de buitenomgeving plaats vindt, is er eigenlijk geen probleem, aangezien dit een natuurlijk gedrag is van een kat. Een kat die binnen gaat sproeien is natuurlijk ongewenst gedrag. Dan neem je best contact op met de praktijk.

Naast het verminderde sproeigedrag, zal ook het vechten met andere katten sterk afnemen. Een gecastreerde kater gaat normaal gezien ook dichter bij huis blijven dan een niet-gecastreerde kat.

Verzekering

Wist u dat u een verzekering kan afsluiten voor uw kat?

Er bestaan verschillende organisaties die een verzekering aanbieden, lees hierbij alles goed na!

Wij hebben vooral ervaring met de dierenverzekering van SantéVet. Deze verzekering dekt niet alleen ongevallen (zoals breuken, kruisbandscheuren,…) maar ook algemene klachten (zoals diarree, oorontsteking, hoest,…). Dat maakt dat deze verzekering breed inzetbaar is.

Neem gerust contact op met de verzekeringsmaatschappij voor meer info, zij helpen u graag verder!
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.