Alles wat je
moet weten
over
jouw
volwassen hond

Intro volwassen hond

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Algemene gezondheid

Elk jaar ontvangt u een uitnodiging om met uw hond op controle te komen in de praktijk. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gewicht, de tanden, oren en ogen, vachtconditie, hart en longen, eventuele tumoren, parasieten, de gang van uw dier, manken,… en algemene gezondheid.

Bij oudere dieren of bij dieren die op algemeen onderzoek niet helemaal in orde zijn, kan een preventieve bloedcontrole nuttig zijn om eventuele onderliggende aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. De bloedanalyse vindt plaats in ons in-huis labo, waardoor we de resultaten binnen het kwartier reeds weten.

Vaccinatie en titerbepaling

We kijken welke vaccinaties uw huisdier nodig heeft zodat hij steeds goed beschermd is. U kunt bij ons ook terecht voor een titerbepaling, zodat we kunnen vaccineren op maat.

Jaarlijks wordt er standaard gevaccineerd tegen rattenziekte en eventueel kennelhoest. Bij volwassen honden dienen de vaccinaties tegen parvo, distemper en hepatitis slechts om de drie jaar toegediend te worden.

De vaccinaties en medische gegevens worden genoteerd in het Europees Paspoort. Breng deze dus zeker mee naar de praktijk zodat we dit correct kunnen invullen.

Naar het buitenland?

Wanneer u van plan bent om met uw huisdier naar het buitenland te gaan, dan is de vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Dit vaccin moet minstens drie weken vóór vertrek toegediend worden en blijft drie jaar geldig.

Parasietenbehandeling

Ontworming

Uw hond regelmatig, zo’n 2 à 4 keer per jaar, ontwormen is belangrijk om hem in optimale conditie te houden.
Wij bespreken samen met u welke behandeling voor uw dier het meest optimaal is.

Vlooien en teken

Daarnaast is het ook aangeraden om hem te beschermen tegen vlooien en teken, zeker wanneer u regelmatig in groene gebieden gaat wandelen. Over het algemeen raden we aan om van maart t.e.m. oktober te behandelen omdat dan de kans op teken erg groot is.

Jaarpakket

Indien gewenst maken we een jaarpakket op die aangepast is aan de behoeften van uw hond. Op die manier is hij steeds correct beschermd.

Voeding en voederfrequentie

Voedingsadvies

Een kwaliteitsvolle voeding heeft een grote impact op de gezondheid van uw dier. U kunt bij ons steeds terecht voor voedingsadvies dat aangepast is aan uw hond.

Aantal maaltijden per dag

We raden aan om uw hond twee maal per dag eten te geven in afgewogen porties. Het is tegenaangewezen om de voeding continu te laten staan, zo hebt u minder controle over wat uw dier precies eet en ook gedragsmatig kan dit dominantie uitlokken of versterken.

Hoeveelheid voeding

De hoeveelheid dat uw hond per dag mag eten, is uiteraard afhankelijk van het ras maar ook het merk en soort voeding, de activiteit van uw dier, het aantal tussendoortjes,…

Op de verpakking van de voeding staat er normaal gezien een richtlijn van de hoeveelheid voeding per dag, waarbij men zich kan baseren op het ideale gewicht. Dit zijn uiteraard richtlijnen, u kunt de hoeveelheid aanpassen naar gelang uw hond te mager of te zwaar zou staan.

Enkele tips

  • We adviseren om het eten van uw hond niet continu ter beschikking te stellen.
     
  • Beter is om de voeding in afgewogen porties te geven.
     
  • Geef de hond ongeveer een half uur de tijd om zijn maaltijd te nuttigen. Indien niet alles opgegeten werd, neem je de overgebleven voeding weg.
     
  • Probeer uw hond na het eten rustig te houden.

Gewichtscontrole

Gezond gewicht

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisici elit, sed eiusmod tempor incidunt ut labore et dolore magna aliqua. Integer legentibus erat a ante historiarum dapibus. Phasellus laoreet lorem vel dolor tempus vehicula. Nihil hic munitissimus habendi senatus locus, nihil horum.

Body condition score

De Body Condition Score is een hulpmiddel om gemakkelijk zelf thuis, zonder weegschaal, na te gaan hoeveel vet jouw dier meedraagt. De methode kan problemen met overgewicht al aan het licht brengen voor de weegschaal een grote verandering laat zien.

Tandverzorging

Tanden poetsen

Wij raden puppyeigenaars aan om de tanden te leren poetsen, maar het heeft zeker nog nut om het bij uw volwassen dier aan te leren. Bij de jaarlijkse controle worden de tanden steeds gecontroleerd.

Tandproblemen

Een slecht gebit zien we op zeer regelmatige basis, helaas is dit vaak een onderschat probleem door de eigenaar. Slechts zelden zal een hond tonen dat hij tandpijn heeft of zijn eten laten staan, maar na de behandeling ziet de eigenaar meestal wel een groot verschil. Want vergis u niet, tandproblemen kunnen erg pijnlijk zijn!

Vaak zal de adem van de hond slecht ruiken door de aanwezige bacteriën, maar nog belangrijker is dat een ontstoken mond ook secundaire problemen kan veroorzaken.

Zo kunnen de bacteriën uit de mond zich verspreiden in het lichaam en andere belangrijke organen, zoals het hart, de nieren of alvleesklier aantasten.

Indien nodig kan er een afspraak gemaakt worden om het gebit onder verdoving te laten reinigen en de slechte tanden te verwijderen.

Sterilisatie en castratie

Teef

Sterilisatie van een teef

Wanneer u zeker weet dat u later geen nestje wilt met uw teef, dan raden wij aan om haar te laten steriliseren.

De leeftijd van de ingreep kan voor kleine hondjes vanaf 6 maanden, voor (middel)grote honden raden we aan om haar eerst eenmalig loops te laten worden. Het ideale moment om dan te steriliseren is 3 maanden na het begin van de loopsheid.

 

Voordelen

Na de sterilisatie zal uw teefje niet meer loops worden, is er geen kans op ongewenste dracht en schijndracht. Daarnaast is de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren aanzienlijk lager bij gesteriliseerde teefjes en sluit u het risico op levensgevaarlijke baarmoederontsteking uit. Vooral die twee laatste aspecten zijn grote medische voordelen van de sterilisatie.

Reu

Castratie van een reu

De beslissing om een reu al dan niet te laten castreren is vooral gedragsmatig. Sommige intacte reuen vertonen ongewenst en hormonaal gerelateerd gedrag, zoals ‘rijden’, dominantie, markeren op ongewenste plaatsen,…

De leeftijd waarop uw uw reu laat castreren is minder van belang, behalve als u het wilt laten uitvoeren i.f.v. het plasgedrag. Een mannelijke pup zal in het begin nog gaan zitten om te plassen. Pas later (rond de leeftijd van 6 à 7 maanden) zal hij zijn poot gaan opheffen bij het urineren. Indien u wilt dat uw hond zittend blijft plassen, dan is castratie aangeraden vooraleer hij zijn poot opheft.

 

Chemische castratie

Bij een chemische castratie wordt er een soort chip ingeplant (zonder ingreep/verdoving) waarbij de hormonen van uw hond tijdelijk onderdrukt worden en je dus kan stellen dat er een tijdelijke castratie is. De duur van de werking van de chip is ongeveer 6 maanden, maar dit is soms moeilijk te voorspellen. Bij een tweede implantaat nadien kan men kiezen tussen één van 6 of 12 maand werkingsduur.

Chemische castratie voeren we minder vaak uit, maar kan handig zijn bij bijvoorbeeld dekreuen die tijdelijk niet mogen dekken of om het effect van de definitieve castratie na te gaan.

Verzekering

Wist u dat u een verzekering kan afsluiten voor uw hond?

Er bestaan verschillende organisaties die een verzekering aanbieden, lees hierbij alles goed na!

Wij hebben vooral ervaring met de dierenverzekering van SantéVet. Deze verzekering dekt niet alleen ongevallen (zoals breuken, kruisbandscheuren,…) maar ook algemene klachten (zoals diarree, oorontsteking, hoest,…). Dat maakt dat deze verzekering breed inzetbaar is.

Neem gerust contact op met de verzekeringsmaatschappij voor meer info, zij helpen u graag verder!
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.