Alles wat je
moet weten
over
jouw
puppy

Een goede start heeft een grote invloed op het verdere leven van uw dier. Wij zullen jullie hier zo goed mogelijk in begeleiden
Een goede start heeft een grote invloed op het verdere leven van uw dier. Wij zullen jullie hier zo goed mogelijk in begeleiden

De aanschaf van een pup en eerste consult

Advies bij aanschaf van een pup

Het spreekt voor zich dat je de aankoop van een pup goed moet overwegen. Denk goed na welk ras je wilt aanschaffen, of je zeker genoeg tijd hebt, of je een reu of teef wenst, …
U mag ons steeds contacteren indien u vragen hebt of extra advies wilt inwinnen.

Eerste algemene controle

Wanneer u uw pup in huis hebt gehaald, is het aangeraden om al eens langs te komen voor een algemene controle, ook als er geen klachten zijn. Zo kunnen we nagaan wat het correcte vaccinatie- en ontwormingsschema voor uw dier is.

Daarnaast kan uw pup al eens wennen aan de praktijk en krijgt het een eerste medische controle. Breng zeker het paspoort van uw dier mee naar de praktijk.

Als u een van volgende symptomen opmerkt, maak je best al snel een afspraak.

  • Hoesten, snotneus, etterende oogjes
  • Braken en/of diarree
    (breng indien mogelijk een staaltje stoelgang mee!)
  • Vuile oren, schudden met de kop
  • Een pup die opvallend rustig is
  • Jeuk, zwarte korreltjes in de vacht

Aarzel niet om ons te contacteren wanneer u ergens over twijfelt!

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Vaccinatie pups

Pups moeten 3 keer gevaccineerd worden. De eerste vaccinatie wordt normaal reeds bij de fokker gegeven.
Vroeger werd er standaard gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken. Tegenwoordig proberen we eerder op 8, 12 en 16 weken te vaccineren. Onderzoek toonde namelijk aan dat het laatste vaccin best op 16 weken gegeven wordt om een goeie immuniteit op te bouwen.

Naar het buitenland?

Het vaccin tegen hondsdolheid (rabiës) kan pas op de leeftijd van 12 weken toegediend worden, en is werkzaam na 3 weken. Dit is enkel nodig wanneer uw pup naar/van het buitenland gaat/komt. Dit wil ook zeggen dat pups pas op de leeftijd van 15 weken de grens mogen oversteken.

Parasietenbehandeling bespreken

Naast het toedienen van het vaccin wordt ook de parasietenbehandeling met u besproken.
Een correcte ontworming is zeer belangrijk bij pups. 

Algemene medische controle

Bij de algemene medische controle wordt er gekeken naar het gewicht, de oren, ogen, tanden, vachtconditie, hart en longen, manken en stappen,… Uiteraard maken wij ook tijd om uw vragen te beantwoorden.

Titerbepaling op 6 maanden

Op de leeftijd van 6 maanden raden we aan om een titerbepaling uit te laten voeren, om na te gaan of er voldoende antistoffen aanwezig zijn en uw pup dus al dan niet beschermd is.

Parasietenbehandeling

Ontworming

Bij de fokker zouden de pups idealiter ontwormd moeten zijn op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken.
Wanneer u uw pup in huis haalt, is het belangrijk om nog maandelijks te ontwormen tot de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan worden ze best nog vier keer per jaar ontwormd.

Vlooien en teken

Of uw hond ook behandeld moet worden tegen vlooien en teken kunnen we samen bespreken in de praktijk.

Over het algemeen behandelen we van maart t.e.m. oktober, aangezien er dan grote(re) kans is op besmetting.

Voeding en voederfrequentie

Voedingsadvies

Een kwaliteitsvolle voeding heeft een grote impact op de gezondheid van uw dier, zeker als jonge pup. U kunt bij ons steeds terecht voor voedingsadvies dat aangepast is aan uw hond.

Aantal maaltijden per dag

U geeft uw pup best drie keer per dag eten totdat hij ongeveer 4 à 5 maanden oud is. Vanaf dan kan de voederfrequentie afgebouwd worden naar twee keer per dag.

Hoeveelheid voeding

De hoeveelheid voeding die u moet geven is uiteraard afhankelijk van het ras van uw hond maar ook het merk en soort voeding, de activiteit van uw dier, hoeveel tussendoortjes hij krijgt,… is van belang.

Op de verpakking van de voeding staat er normaal gezien een richtlijn van de hoeveelheid voeding per dag. Zorg er zeker voor dat uw pup niet te dik wordt! Zeker bij grote rassen zien we liever een pup die iets te mager staat dan te zwaar. U bent uiteraard steeds welkom in de praktijk om uw hond te komen wegen.

Enkele tips

  • We adviseren om het eten van uw hond niet continu ter beschikking te stellen.
  • Enkel bij zeer kleine rassen die snel in suikertekort kunnen komen, kan dit eventueel wel goed zijn de eerste weken.
  • Beter is om de voeding in afgewogen porties te geven.
  • Geef de hond ongeveer een half uur de tijd om zijn maaltijd te nuttigen. Indien niet alles opgegeten werd, neem je de overgebleven voeding weg.
  • Probeer uw hond na het eten rustig te houden.
U kunt in de praktijk steeds zonder afspraak terecht voor voedingsadvies. We hebben een groot assortiment voeding in voorraad. 

Daarnaast hebben we ook een webshop waar we de voeding aan zeer commerciële prijzen kunnen aanbieden. 

U kunt de voeding op de webshop www.boavets.shop bestellen en afrekenen en daarna bij ons in de praktijk komen ophalen. 

Gewichtscontrole

Gezond gewicht

Uw pup op een gezond gewicht houden heeft een grote impact op zijn verdere leven. Het risico op gewrichtsproblemen, hartproblemen, suikerziekte,… neemt aanzienlijk toe als uw hond reeds op jonge leeftijd wat te zwaar staat. Daarnaast zal de kans groot zijn dat de volwassen hond ook overgewicht zal hebben.

Uw hond zal bij elke controle gewogen worden in de praktijk, zodat we tijdig de hoeveelheid en/of soort voeding kunnen bijsturen.

Body condition score

De Body Condition Score is een hulpmiddel om gemakkelijk zelf thuis, zonder weegschaal, na te gaan hoeveel vet jouw dier meedraagt. De methode kan problemen met overgewicht al aan het licht brengen voor de weegschaal een grote verandering laat zien.

Tandverzorging

Het gebit

Net als mensen worden puppy’s geboren zonder tanden. Rond de leeftijd van ongeveer 3 weken komen de melktandjes tevoorschijn. Wanneer uw pup ongeveer 4 maanden oud is, zullen de tanden beginnen wisselen. Het volwassen gebit is normaal gezien compleet op een leeftijd van 6 à 7 maanden (rasafhankelijk).

Persisterende melktand

Echter zien we regelmatig dat niet alle melktandjes tijdig uitvallen, vooral bij kleine rassen. Als de volwassen tand reeds doorgebroken is en het melktandje nog aanwezig is, spreken we van een persisterende melktand. Deze wordt best onder verdoving uitgehaald, zodat het volwassen gebit correct kan volgroeien en er geen vuil tussen de tanden kan blijven zitten.

Tanden poetsen

Ook al zijn de melktandjes mooi wit en maar tijdelijk aanwezig, toch raden we aan om reeds te starten met de tanden te poetsen, want jong geleerd is oud gedaan! Zeker bij kleine rassen is dit een groot voordeel, aangezien zij vaak veel aanleg hebben om tandsteen en slechte tanden te ontwikkelen.

Sterilisatie of castratie

Teef

Sterilisatie van een teef

Wanneer u zeker weet dat u later geen nestje wilt met uw teef, dan raden wij aan om haar te laten steriliseren.

De leeftijd van de ingreep kan voor kleine hondjes vanaf 6 maanden, voor (middel)grote honden raden we aan om haar eerst eenmalig loops te laten worden. Het ideale moment om dan te steriliseren is 3 maanden na het begin van de loopsheid.

 

Voordelen sterilisatie

Na de sterilisatie zal uw teefje niet meer loops worden, is er geen kans op ongewenste dracht of schijndracht. Daarnaast is de kans op het ontwikkelen van melkliertumoren aanzienlijk lager bij gesteriliseerde teefjes en sluit u het risico op levensbedreigende baarmoederontsteking uit. Vooral die twee laatste aspecten zijn grote medische voordelen van de sterilisatie op jonge leeftijd.

Reu

Castratie van een reu


De beslissing om een reu al dan niet te laten castreren is vooral gedragsmatig. Sommige intacte reuen vertonen ongewenst en hormonaal gerelateerd gedrag, zoals ‘rijden’, dominantie, markeren op ongewenste plaatsen,…

De leeftijd waarop uw uw reu laat castreren is minder van belang, behalve als u het wilt laten uitvoeren i.f.v. het plasgedrag. Een mannelijke pup zal in het begin nog gaan zitten om te plassen. Pas later (rond de leeftijd van 6 à 7 maanden) zal hij zijn poot gaan opheffen bij het urineren. Indien u wilt dat uw hond zittend blijft plassen, dan is castratie aangeraden vooraleer hij zijn poot opheft.

 

Chemische castratie

Bij een chemische castratie wordt er een soort chip ingeplant (zonder ingreep/verdoving) waarbij de hormonen van uw hond tijdelijk onderdrukt worden en je dus kan stellen dat er een tijdelijke castratie is. De duur van de werking van de chip is ongeveer 6 maanden, maar dit is soms moeilijk te voorspellen. Bij een tweede implantaat nadien kan men kiezen tussen één van 6 of 12 maand werkingsduur.

Chemische castratie voeren we minder vaak uit, maar kan handig zijn bij bijvoorbeeld dekreuen die tijdelijk niet mogen dekken of om het effect van de definitieve castratie na te gaan.

Puppybegeleiding

Puppybegeleiding

Wanneer uw pup ongeveer 6 maanden oud is, nodigen wij u graag uit voor de puppybegeleiding.

Dit is een gratis consult bij assistente Lieselotte, die uw dier zal onderzoeken en u nog extra info geeft. Dit is ook het ideale moment indien u een titerbepaling wil laten uitvoeren. Uiteraard bent u dan ook welkom om al uw vragen te stellen!

Verzekering

Wist u dat u een verzekering kan afsluiten voor uw hond?

Er bestaan verschillende organisaties die een verzekering aanbieden, lees hierbij alles goed na!

Wij hebben vooral ervaring met de dierenverzekering van SantéVet. Deze verzekering dekt niet alleen ongevallen (zoals breuken, kruisbandscheuren,…) maar ook algemene klachten (zoals diarree, oorontsteking, hoest,…). Dat maakt dat deze verzekering breed inzetbaar is.

Neem gerust contact op met de verzekeringsmaatschappij voor meer info, zij helpen u graag verder!
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.