Alles wat je
moet weten
over
jouw
fret

Fretten werden vroeger (en nu nog steeds) ingezet voor de konijnen- en rattenvangst. De fret jaagt het konijn of de rat uit het hol zodat de jager het dier kan vangen. De laatste jaren is de fret zijn opmars aan het maken als populair huisdier.
Fretten werden vroeger (en nu nog steeds) ingezet voor de konijnen- en rattenvangst. De fret jaagt het konijn of de rat uit het hol zodat de jager het dier kan vangen. De laatste jaren is de fret zijn opmars aan het maken als populair huisdier.

Vaccinatie

Vaccinatie

Fretten worden doorgaans gevaccineerd op een leeftijd van 9 en 13 weken. Vanaf dan volstaat het om uw dier jaarlijks te vaccineren. U krijgt hiervoor een herinneringsbrief opgestuurd, zodat uw fret steeds volledig beschermd is.

Buitenland

Wanneer u uw fret wil meenemen naar het buitenland, is de vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht en moet uw dier tevens gechipt zijn en een Europees paspoort hebben.

Chippen

Fretten kunnen ook gechipt worden. Dit is een microchip ter grootte van een rijstkorrel die in de hals wordt geplaatst. Uw dier krijgt na het chippen een Europees paspoort en kan vanaf dan mee naar het buitenland.
Indien een fret zou ontsnappen, zorgt de chip er bovendien voor dat de eigenaar snel terug kan worden gevonden.

Sterilisatie of castratie

Steriliseren

Het grootste voordeel van het steriliseren van een moertje is dat er geen kans meer is op “beenmergdepressie”. Dit is een veel voorkomende aandoening bij niet-gesteriliseerde fretjes doordat de vrouwtjes maandenlang loops blijven wanneer ze niet gedekt worden. Tijdens deze loopsheid staan ze voor een lange periode onder invloed van hormonen. Dit kan leiden tot beenmergdepressie, een aandoening waarbij het beenmerg te weinig bloedcellen kan produceren. Daardoor kan er bloedarmoede en een verminderde weerstand ontstaan. Het fretje kan bijgevolg erg ziek worden en zelfs sterven!

Castratie

Door de castratie zal de hormoonproductie stilvallen waardoor de mannetjes vriendelijker zullen zijn naar andere fretjes en daarenboven hun kenmerkende geur zal verminderen.

Chirurgisch of implantaat

Steriliseren en castreren kan chirurgisch of met een implantaat. Dit laatste wordt steeds meer gebruikt en heeft als grote voordeel dat je fret niet onder verdoving moet. Dit implantaat wordt zoals een chip ingebracht onder de huid en werkt bij veel fretten levenslang.

Tandverzorging

Soms wil een fret door tandpijn minder of niet meer eten. Het kan noodzakelijk zijn om het dier te verdoven en de tanden schoon te maken of te trekken.
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.